woensdag 17 december 2014

Nog 100 nachtjes slapen

Zo lag het er 100 dagen geleden bij.
Op de Hemus website is een aftelkalender opgenomen die het aantal dagen tot de verhuizing naar het Huis van de Watersport bijhoudt. Vandaag staat de teller op 100. In honderd dagen kan veel gebeuren. Kijk maar eens 100 dagen terug in de tijd, naar 8 september. Hardeman was toen nog bezig met het aanbrengen van de bekisting voor de fundering. Inmiddels is het casco al geruime tijd opgeleverd.

Maar ach, honderd dagen in de toekomst of honderd dagen in het verleden doen er eigenlijk niet toe. We hebben geen andere tijd dan het nu.

Nu wordt er hard gewerkt aan de voorbereidingen om de vloer op de bovenetage te kunnen gieten. Gisteren stuurde Piet Kunst een fraaie foto waar te zien is hoe de vloerverwarming onder de kleedkamers wordt aangelegd. Wat een genot moet dat zijn om in de wintermaanden, na het roeien, op deze verwarmde vloer droge sokken aan te kunnen trekken.

En de zonnepanelen zijn gebracht en op het dak gehesen. Prompt heeft de zon zich verstopt. Maar goed, als de zon straks tevoorschijn komt zullen 42 panelen op de beste dagen van het jaar met elkaar een piek van 10,8 kW energie produceren. Gemiddeld in een jaar met 1.600 zonuren zouden we dan zomaar meer dan 17.000 kWh elektriciteit kunnen genereren. Hoe veel daarvan straks verbruikt gaat worden hangt van de gebruikers af. Er zijn veel maatregelen genomen om het energieverbruik te beperken. De combinatie van Solarspots en LED verlichting in de loods moet bijvoorbeeld al bijdragen aan een beperking van de energiekosten. Ook de isolatie van het gebouw is zeer goed doordacht. Onze installateur verwacht dat straks 16.400 kWh verbruikt gaat worden. Gaan we dan zelfs verdienen op de elektriciteit?

Wat we in elk geval kunnen doen is een aansluiting maken bij de fietsenstalling voor het opladen van e-bikes. Dan gebruiken we de opgewekte stroom meteen om het parkeervraagstuk aan te pakken.

Onder een blauwe hemel werden de zonnepanelen opgetakeld.

Straks lekker warme voetjes in de kleedkamers.