maandag 22 september 2014

Over handjes en wapperen

Nu het Huis van de Watersport -als vanzelf- elke dag een stukje verder lijkt te verrijzen zou je bijna denken dat het in een maand klaar voor gebruik is. Gelukkig heb ik dan goed nieuws voor alle Hemus-leden die zelf graag een praktische bijdrage leveren: Als de stichting straks het gebouw in gebruik geeft is er nog meer dan genoeg te doen voor de gebruikers om het aangenaam te maken. 

Wat valt er te doen en wanneer?
De planning is -ijs en weder dienende uiteraard- dat begin maart het gebouw wordt opgeleverd. Dan is er een maand om in te richten voor we begin april verhuizen. Dat klinkt misschien als veel, maar het is een periode waarin nog heel veel moet gebeuren.

alvast een greep uit de klussen:

rechts de stammetjes op de wand
Timmerwerk: riemenstellingen maken, hangplekken bankjes en roertjes, de inrichting van de werkplaats, planken maken in kasten, een werkblad voor het afschrijfsysteem, en voor de creatievere leden: bloembakken maken van bruikbare resten van de villa... 

Schilderen:  er zal een flink aantal banken en tafels gebeitst moeten worden. Nieuwe meubels, maar ook de houten tafeltjes die nu in de villa staan mogen mee na wat onderhoud. Wellicht moet er nog een vloer gecoat worden. De wanden worden gebruiksklaar opgeleverd.

Boren en schroeven: de spiksplinternieuwe botenstellingen van Rovinox zullen geplaatst moeten worden volgens het inrichtingsplan. Dat geldt ook voor kleedkamerbanken en-haken. Verder zullen er monitoren, memoborden, gordijnen, lampen, prints en uiteraard de beamer met scherm opgehangen moeten worden. Het leukste klusje? Het plaatsen van decoratieve houten stammetjes tegen de wand.

Inrichting: er zijn straks flink wat bergruimtes. Die moeten slim gebruikt gaan worden. Bijvoorbeeld door het plaatsen van stellingkasten. De keuken zelf wordt door de leverancier geplaatst, maar moet uiteraard door de gebruikers ingericht worden. De verwarmde ruimtes krijgen een onderhoudsarme gietvloer. Dat betekent echter wel dat er eerst echt honderden viltjes onder meubels geplakt zullen moeten worden. Er komt een grote ronde bar in het gebouw. De voorkant van die bar zal nog helemaal beplakt moeten worden met schijfjes boom. Voor het hout wordt gezorgd, maar wie komt er plakken? Als er bloembakken gemaakt worden van delen van de huidige villa zou het leuk zijn wanneer er ook iemand zorgt dat die bakken vol komen en af en toe wat water krijgen.

plakjes boom op de bar
Verhuizen: het spreekt vanzelf dat het voor het feitelijke verhuizen van boten en inventaris ook veel mensen nodig zijn. En -ook leuk- na de verhuizing zal de villa afgebroken en afgevoerd moeten worden. Liever niet tillen? Er is meer te doen zoals het beheer en verdelen van de nieuwe sleutels, en niet te vergeten de organisatie van het openingsfeest op 2 april 2015!

Nu al enthousiast? Zit er een klus bij die op jouw lijf geschreven is? Meld je dan nu alvast aan bij de nieuwbouwcommissie. Met je ploeg of individueel. Binnenkort zal op de site en in de villa ook een inschrijflijst verschijnen.

Dus, zet maar een grote streep in je agenda: maart 2015 = klussen bij Hemus!