dinsdag 10 februari 2015

Sedum gebracht

Er werden heel wat zakken leeg geschud vandaag.
Het Huis van de Watersport krijgt een daktuin. Zo mogen we het groene dak dat daar wordt aangelegd door de Koninklijke Ginkelgroep toch echt wel noemen. In totaal wordt 345 m2 dak belegd met een fraaie laag sedum.

Het groene dak wordt opgebouwd uit een aantal lagen. Op een drainagelaag wordt een laag substraat gestort van 7 cm dikte. Als we snel rekenen is dit dus dik 24 kubieke meter aan substraat. Dit substraat vormt de bodem waarop de eigenlijke plantjes straks leven. Een gevarieerd sortiment sedumplantjes, 16 per vierkante meter, dus ruim 5.500, gaat hier straks groeien en bloeien. Langs de randen en om de lichtkoepels is een laag grind aangebracht.

Het leveren van al dat volume had wat voeten in de aarde. Gebruikelijk wordt het substraat in een silowagen aangevoerd en door een slang het dak op geblazen. Er waren echter zorgen dat deze silowagen te groot en te zwaar zou zijn voor de dijk. Besloten is daarom, in overleg met gemeente en waterschap, om het substraat in kuubzakken te laten aanvoeren in kleinere vrachtwagens. Een mobiele kraan hees deze zakken vervolgens naar het dak, waar ze werden leeg gestort. Zo'n mobiele kraan lijkt op het oog ook best een gevaarte, maar door de vele sturende assen kon deze goed op het asfalt blijven.

Als straks het dak prachtig kleurt met al die sedum plantjes, dan kan de binnenkant van de kantine natuurlijk niet achter blijven. Inmiddels heeft de schilder daar ook zijn best gedaan. Plaatjes! (Inclusief nog een nagekomen foto vanuit de kraan van Van de Kamp, gemaakt door de installateurs van EHI Stolle.)

Uit voorzorg werd een kraan ingezet in plaats van een silowagen.

De daktuin van het Huis van de Watersport.

Buiten kleur, dan binnen ook!

Groen dak -check-, zonnepanelen -check-.