donderdag 15 mei 2014

Het startschot van de minister

Kadootje!Met de voordracht van het gedicht "Waterschap is Meesterschap" gaf de Utrechtse stadsdichter Ingmar Heytze een kadootje aan de bewoners van Eemdijk voor alle nadelige gevolgen die zij ondervinden van de dijkverbetering. Of het hielp om de gemoederen een beetje te bedaren weet ik niet. Wel dat deze gemoederen in de voorliggende jaren behoorlijk waren opgelopen. Afijn, sla de lokale nieuws-websites er maar op na: 80 inwoners van Eemdijk wonen letterlijk op of tegen de dijk. Die dijk voldoet niet aan de eisen die daaraan worden gesteld en moet dus worden verbeterd.

Voor sommigen betekent dat veel graafwerkzaamheden aan de dijk die zij als tuin gebruiken. Voor anderen het verdwijnen van het uitzicht op de Eem. Weer anderen zullen grond moeten afstaan aan het Waterschap en vechten nog om een goede compensatieregeling. Dat er sinds 1916 geen overstromingen zijn geweest in het gebied helpt niet om nut en noodzaak van de dijkverbetering in te zien en smeltende gletsjers zie je niet vanaf de dijk. Kortom, de Eemdijkers voelen zich als een klein dorpje in Gallië dat dapper stand houdt.

Zij  grepen de kans dan ook met beide handen aan om hun gal te spuwen bij Minister Schultz-Van Haegen die juist het geplaagde dijkdorp had verkozen om de officiële starthandeling van de dijkverbetering te verrichten. Daar kon de minister dan meteen vernemen dat er ook partijen zijn die blij zijn met het dijkverbeterplan. Wij bijvoorbeeld. Want juist dankzij dat plan kon de mogelijkheid worden gecreëerd om de dijk niet alleen te verbeteren, maar ook te verplaatsen.

Dit "meeliften", waarbij werk met werk wordt gemaakt, geeft ons de unieke mogelijkheid het Huis van de Watersport direct aan het water te bouwen. Hierdoor hoeven roeiers niet langer met hun boten de dijk op en af te sjouwen. 64 centimeter, dat is het hoogteverschil dat straks nog moet worden overbrugd tussen de botenloods en het water. Dat is wel even fors minder dan de 2 meter 38 die de roeiers van Hemus nu nog moeten overbruggen. Voor de minister en het Waterschap prettig dat er ook blije mensen waren bij de starthandeling.
De banden tussen het Waterschap en Hemus werden nog extra aangehaald met een roeiclinic na afloop van de festiviteiten in Eembrugge, met dank aan de vijf coaches die zich hiervoor beschikbaar hadden gesteld.
Het was een ernstige bedoening, daar in Eemdijk