maandag 26 mei 2014

Damwanden van staal

Als ze plat liggen zie je al golvenNu gebleken is dat er geen "niet gesprongen explosieven" liggen die gevaar voor de aannemer opleveren, is
het slaan van de stalen damwanden weer opgepakt. Waar straks het Huis van de Watersport verschijnt, was de damwand al geslagen. Deze wordt straks afgewerkt met een deksloof. Daarbij wordt op de plek waar de roeiers straks van de kant op het vlot lopen de damwand 40 cm lager dan op de overige plekken.

Dat de damwand staal wordt is een keuze die is ingegeven door de doelstelling van de provincie Utrecht dat het dijkverbeterplan "sober en doelmatig" moet worden uitgevoerd. We hebben lang gehoopt dat de provincie de aanbevelingen zou opvolgen uit de indertijd uitgevoerde "Nee-tenzij-toets". In dit rapport, dat werd opgesteld door Bureau Viridis in opdracht van de gemeente Amersfoort, is gekeken welke gevolgen de nieuwbouw van het Huis van de Watersport heeft voor de ecologische verbindingszone. Daarin werd door de onderzoekers onder meer gesteld:
De oeverzone zal meer ecologisch moeten worden ingericht, bijvoorbeeld door het creëren van kleine inhammen en het aanbrengen van een natuurvriendelijke vooroever. Ook zal het beheer gericht moeten zijn op het creëren van een meer gevarieerde oeverbegroeiing. Deze inrichting zal tot dicht bij het HvdW moeten worden voortgezet. Tussen de drijvende steiger van het HvdW en de vaste steiger wordt een groenrand aangelegd als voortzetting van de oeverbegroeiing. Waar dat mogelijk is kunnen Floatlands aangebracht worden.
Dat zouden we mooi gevonden hebben!
Maar helaas ging "sober en doelmatig" hier boven de ecologische belangen.

Ook de roeiers van BWV De Eem uit Baarn hebben ondervonden wat de kracht is van soberheid en doelmatigheid in het binnenlands bestuur. De roeiers spanden een procedure aan bij de Raad van State tegen het gebruik van stalen damwanden bij de dijkverbetering. Als argument werd de veiligheid van roeiers genoemd en ter onderbouwing werd aangevoerd dat op het Amsterdam-Rijnkanaal, waar ook stalen damwanden zijn gebruikt, alleen onder begeleiding van de reddingsbrigade mag worden geroeid. De Raad van State vond dat een overtrokken vergelijking. (De rechters hebben kennelijk nog nooit de agressieve golfslag van de White Dolphin en co hoeven ondervinden.) Belangrijkste argument was echter dat:
het algemeen bestuur bij de vaststelling van het projectplan in redelijkheid een zwaarder gewicht heeft kunnen toekennen aan het belang van een sober en doelmatig ontwerp dan aan het belang van BWV De Eem bij een veilige situatie voor ongemotoriseerde watersporters.
Roeivereniging Hemus en de Stichting Huis van de Watersport hebben besloten het initiatief van BWV De Eem, om te procederen tegen het dijkverbeterplan, niet te steunen. Het tijdig realiseren van de dijkverlegging is van een groter belang dan het gevecht tegen de bierkaai.
Dag kamsalamander, voor jou geen floatlands