donderdag 19 december 2013

Intussen, bij de buren

Oppassen, vaarwegversmalling!
Geleidelijk aan nemen steeds meer woonarken hun ligplaatsen in aan de Havenweg. De afgelopen maanden hebben de roeiers van Hemus kunnen waarnemen hoe eerst de kade werd aangepakt, meerpalen werden geplant, geluidschermen en bergingen werden gebouwd en bestrating werd aangelegd. Meneer en mevrouw Elzenaar hebben in één keer een heleboel overburen er bij. Het wordt een gezellige boel in dit stukje van de Eem. In het voorjaar zullen ook vier ligplekken worden ingedeeld aan "onze kant" van de Eem; tussen de haven van Elzenaar en het Huis van de Watersport.

Er is wel het nodige om te doen geweest, om die nieuwe ligplaatsen. Zodra over het bestemmingsplan Maatweg nagedacht begon te worden, werden ook plannen ontwikkeld om wat meer structuur aan te brengen in het ruimtegebruik door deze rivierbewoners. Een bemiddelaar moest er aan te pas komen om in twee instanties een plan te bedenken dat voor bewoners, gemeente, bedrijven op de Isselt, waterschap en provincie aanvaardbaar was. Ga er maar aan staan!

Eén van de knelpunten waar men tegenaan liep, was de geluidshinder vanaf het bedrijventerrein. De geluidsbelasting aan de Havenweg gaat vaak over de maximale 55 dB heen. Dit is een norm voor woningen en dus ook voor woonschepen. Vandaar de geluidsschermen, die het zicht vanaf de Havenweg op de Eem voortaan volledig blokkeren. Ze zullen hun nut hebben, maar de landschappelijke waarde valt wel een beetje tegen.

En, nou ja, over dat nut: gebleken is dat de geluidsschermen niet kunnen voorkomen dat de geluidsbelasting naar 60 dB gaat. De gemeente heeft daarom nu een afwijkingsprocedure gestart om van de norm van 55 dB af te mogen wijken.

Om de woonbootbewoners een beetje tegemoet te komen, kunnen de stuurlieden voortaan de commando's aan de roeiers op dit stuk van de Eem misschien maar beter fluisteren.
Gezellige boel