woensdag 4 december 2013

Bernard de Roijstraat


Het college van B & W heeft op 3 december 2013 besloten om de ontsluitingsweg naast Meander Medisch
Centrum tot aan het Huis van de Watersport de straatnaam Bernard de Roijstraat te geven. Het fietspad over de Grebbeliniedijk, vanaf het Huis van de Watersport krijgt de naam Bernard de Roijpad. Het adres van het Huis van de Watersport zal dus een of ander nummer aan de Bernard de Roijstraat zijn.
Wie was Bernard de Roij ook al weer en waarom moeten wij hem kennen?
Er zijn er minimaal twee geweest, een vader en een zoon. Vader was landmeter in dienst van het Hof van Holland. Er zijn fraaie kaarten van zijn hand bewaard gebleven, zoals een  kaart van de provinciale weg van Utrecht naar Amersfoort. Er is ook een door hem gemaakte kaart van de Eem uit 1692 in Archief Eemland, waarvan je hier een fragment ziet dat de roeiers bekend zal voorkomen.
Maar zijn zoon, daar is "onze straat" waarschijnlijk naar vernoemd, want die staat te boek als de ontwerper van de Grebbelinie. Deze gebruikte de kaarten van zijn vader om fortificaties op in te tekenen. In oktober 1742 schrijft Bernard een rapport over de mogelijkheden. In november 1744  wordt vastgelegd dat men aan de aanleg van de Grebbelinie kan beginnen. Dat kostte dus twee jaar en een maand. Dat ging dus in de tijd van postkoetsen wel een stuk sneller dan de besluitvorming in ons huidige informatietijdperk!