dinsdag 17 december 2013

Gestart!

Dag boomVandaag, dinsdag 17 december, zijn de eerste werkzaamheden gestart die een voorbode zijn voor de dijkverbetering. Je kunt er iets symbolisch in zien, maar de boom naast de loods van Elzenaar's jachtwerf, waar nu de boten van Hemus liggen, was de eerste die sneuvelde. Vooral de fotogenieke kwaliteit van de boom speelde een rol bij de keuze. Morgen zullen de Amersfoortse kranten het moment presenteren waarop de eerste zaag in de stam gezet werd.

Vervolgens pakte houtvester Vaarkamp het struweel langs de Eemkruisers aan. En zo wordt geleidelijk vanaf de Schans richting de Grebbeliniedijk gewerkt. De houthakkers spraken desgevraagd de verwachting uit dat pas na 13 januari de bomen op de geplande plaats van het Huis van de Watersport aan de beurt zullen zijn. Ervan uitgaand dat er geen sneeuw valt. Of het Meander Medisch Centrum zo ingenomen is met die planning valt nog te bezien. Het ziekenhuis moet tegen die tijd vol met patiƫnten liggen. Een mooi moment om de geluidsisolatie aan de Isseltse zijde van het ziekenhuis te testen op de hoogfrequente tonen van kettingzagen.

Dit betekent dat we nog even kunnen genieten van de aanblik van de toch wel markante bomen op de dijk. Een oranje stip op de bast laat het onvermijdelijke lot zien dat hen staat te wachten. Marked for death, zouden we met enig gevoel voor dramatiek kunnen zeggen. Maar, zoals eerder op deze plaats opgemerkt, het Waterschap gaat met Natuurmonumenten en de Provincie Utrecht liefst 17 ha nieuwe natuur "maken" langs de Eem. En daar kunnen de roeiers in de toekomst vanaf het water weer van genieten, uitvarend vanuit hun prachtige nieuwe onderkomen.
Marked for death