donderdag 13 februari 2014

Nieuwe buren

Voor mekaar
Rond 2011, in de tijd dat we met de gemeente samen de tweede locatiestudie uitvoerden, werd het woonschip Zwerver gesierd door een groot spandoek met de tekst "Hemus hiernaast? Nee, bedankt". De toekomstige buurman had er kennelijk weinig vertrouwen in dat de komst van het Huis van de Watersport - op zo'n 100 meter van zijn schip - zijn woongenot zou vergroten.   

Maar hij kan wennen aan zijn nieuwe buren. Om ruimte te hebben voor het werk aan de dijk, zal in opdracht van het Waterschap de woonboot tijdelijk verplaatst worden. En waar komt hij te liggen? Langs de oever van de Eem bij de Eemkruisers. Een meter of 50 van Villa Hemus. 

We hebben met de eigenaar van Zwerver uitgebreid gesproken over zijn weerstand tegen roeiende buren. Dan blijkt dat er wel wat incidenten zijn geweest waarvoor excuses van de zijde van Hemus op zijn plaats waren. Auto's stonden regelmatig verkeerd geparkeerd op de dijk, waardoor de toegang van en naar zijn woning geblokkeerd was. De eigenaren van de auto's roeiden intussen ergens tussen Baarn en Amersfoort. Coaches geven met wat al te veel nadruk aanwijzingen aan hun pupillen ter hoogte van de woonschepen. Een verzoek om het wat rustiger aan te doen werd met een grote mond beantwoord. En zit je op een zomeravond te genieten van de ondergaande zon boven de Eem, dan zet zo'n stuurman met een luidkeelse één! twee! drie! vier! de bemanning nog eens aan tot een extra eindsprint. Je hoeft niet buitengewoon empathisch te zijn om te begrijpen dat dit af en toe frustreert. 

Maar goed, in de toekomst varen de roeiers niet meer langs de woonschepen, maar van de woonschepen af, richting Baarn. En parkeren op de dijk hoort zeker ook tot het verleden. Wie weet worden we nog eens goede buren. 
Misschien kan Hemus beginnen met een spandoek op te hangen: "Zwerver hiernaast? Weest welkom!"