maandag 20 januari 2014

STRAKS: 1. Koffie in het bos

Nu de bomenkap op de dijk elke week zichtbaarder wordt zul je als lid van roeivereniging Hemus toch anders om je heen gaan kijken. Over een jaar zal alles veranderd zijn. Dan staat daar een nieuw gebouw (waar precies? tussen de laatste stuurboord-woonboot en de zwaaikom) en ziet het bezoek aan de roeivereniging toch opeens heel anders uit. En dan hebben we het even niet over verdwenen bomen. Daarom hierbij het begin van een nieuwe serie in dit blog: 'Straks’. Over de details van het nieuwe gebouw.

koffie in het bos
Naast het roeien de belangrijkste activiteit in het gebouw: bijpraten, bijtanken, of gewoon even samen mopperen op die ellendige strijkijzers. Belangrijkste is dat de kantine vier keer zo groot wordt. Zo groot dat we er 'zithoeken’ gaan maken. Voor de akoestiek komt er een (systeem)plafond in deze ruimte waar je misschien even aan zult moeten wennen. Het zal namelijk niet wit zijn maar afgewisseld grijs-groen-geel. Ja, dat is schrikken hè? Ik kom daar zo op terug. 

omgeving
Basisidee is dat roeiers buitenmensen zijn, natuurliefhebbers. Nu komt dit gebouw weliswaar bij het bos van het ziekenhuis te staan, maar wanneer je vanaf het terras naar de overkant kijkt zie je een betonfabriek. Dat is beter dan de Sita, maar toch jammer. Idee is daarom binnen het ’natuurgevoel’ zoveel mogelijk vast te houden. Het kleurgebruik in de kantine zal gebaseerd zijn op de natuur in de omgeving. Vertaald naar de kantine betekent dit dat er een grijze gietvloer komt, diverse gekleurde muren en deuren van bamboe-fineer. Daarnaast is het de bedoeling een beetje te simuleren dat we in het bos zitten. Daar wordt vooral het plafond voor gebruikt: boven de zithoeken komen grote vlekken van donkerdere plafondtegels. Alsof je onder de bomen zit dus, dat is het idee. Ook op de vloer zullen deze vlekken rond de zithoeken zichtbaar zijn.


Maak je geen zorgen, extremer dan dit wordt het niet: de rest van het gebouw zal boven alles functioneel zijn.