donderdag 24 juli 2014

Borgstelling gemeente is rond

Zelfs de titel klopt nietEr zijn zo van die zaken die je beter zelf naar buiten kunt brengen dan ze via de pers te communiceren. Dat geldt bijvoorbeeld voor de garantstelling door de gemeente Amersfoort voor de lening, die de Stichting Huis van de Watersport afsluit om de nieuwbouw te financieren. Nog vóórdat het collegebesluit virtueel op de mat lag van het stichtingsbestuur, was in het AD/Amersfoortse Courant al te lezen dat roeivereniging Hemus de gemeente had gevraagd borg te staan voor zeven ton. Een misverstand, zoals er wel meer misverstanden in het artikel staan.

Toegegeven; jarenlang heeft roeivereniging Hemus gestreden voor de plek voor een nieuwe accommodatie en de woordvoering voor Hemus werd indertijd gedaan door dezelfde persoon die nu bestuurslid is van de Stichting Huis van de Watersport (en schrijft op dit blog). Dat de accommodatie nu niet door de vereniging wordt gebouwd (en gefinancierd) maar door die stichting is natuurlijk voor een buitenstaander ook lastig te onthouden. Maar het was echt de Stichting die een verzoek tot borgstelling bij de gemeente indiende.

Dat verzoek was bovendien niet om voor de volledige lening van zeven ton borg te staan. De hoogte van de lening klopt wel, maar de Stichting Waarborgfonds Sport (SWS) heeft zich al voor de eerste 250.000 euro borg gesteld. Aanvullende borgstelling was dus slechts nog nodig voor de overige 450.000 euro. En die garantie is de gemeente nu bereid te geven. Het is gebruikelijk beleid in Amersfoort dat gemeentegarantie wordt verleend op basis van een positief advies van de SWS. Echt verrassend was het besluit dus niet, maar wel bijzonder prettig.

Ten slotte nog de opgelopen vertraging in het krantenartikel. Iedereen die dit blog een beetje volgt zal weten dat die niet is veroorzaakt door de ligplaatsen van de woonboten. We wachten (net als de woonboten) op het afronden van de dijkverplaatsing. En die schiet inmiddels behoorlijk op.