vrijdag 18 april 2014

Er warmpjes bij zitten

Buiten is het min tien, in de kleedkamer is het 22 graden. En in de kantine 21. In de gangen en de werkplaats is het 18 graden en in de fitness 20, ondanks de aanwezigheid van acht zwetende lichamen op de ergometers.

Zo althans, is de klimaatinstallatie bedacht door de Installatie Advies Groep uit Oss. En zo gaat het aangelegd worden door Madern Techniek BV uit Veenendaal. We hebben een mooie samenwerkingsovereenkomst met dit installatiebedrijf getekend en nadat het casco aan het begin van de winter is opgeleverd kunnen de installateurs aan het werk om onder meer de klimaatinstallatie aan te leggen. Dan moet voor elke afzonderlijke ruimte het binnenklimaat op de gewenste temperatuur te regelen zijn. Zowel de verwarming als de ventilatie wordt door luchtbehandeling geregeld. Alleen in de kleedruimten met de douches wordt aanvullend ook vloerverwarming aangebracht. We schreven er hier ook al over.

Het systeem scoort goed op het gebied van duurzaamheid. Warmte die via het ventilatiesysteem wordt afgevoerd uit de ruimte, wordt weer gebruikt om de aangezogen lucht te verwarmen. Madern Techniek heeft veel ervaring bij het installeren van energiebewuste oplossingen. Dat is een van de redenen om met hen in zee te gaan. Het Huis van de Watersport heeft een zogenaamde Energie Prestatie Coëfficiënt van 0,6. Dit komt er op neer dat we ongeveer 60% van de energie gebruiken van woningen die in 1990 zijn gebouwd. Dat is tegenwoordig voor woningbouw de norm. Voor sportaccommodaties is het nog altijd vrij uitzonderlijk en daar kunnen we best trots op zijn.

Behalve de klimaatinstallatie legt Madern straks zo'n beetje alles aan waar water, lucht en andere vloeistoffen en gassen doorheen stromen. De hele werktuigbouwkundige installatie dus. Riolering, hemelwaterafvoer, waterleidingen, gasleidingen, sanitair en alle meet- en regeltechnieken die nodig zijn om alles de goede kant op te laten stromen.
Spelen met water, kunnen we toch allemaal?