woensdag 26 maart 2014

Fietsen op het Grebbelinie-profiel

Het profiel van de Grebbeliniedijk
Het is bijna zover! Volgende week wordt begonnen met het werk aan de Grebbeliniedijk. Het Waterschap heeft inmiddels de werkzaamheden gegund aan aannemerscombinatie GMB Civiel-Oldenkamp. Vanaf 1 april zal deze beginnen met het werk aan het gedeelte waar het Huis van de Watersport gevestigd zal worden.

Behalve het verplaatsen en verbeteren van de dijk, zal ook het oorspronkelijke profiel van de grebbelinie weer worden teruggebracht in de dijk. Aan de oostelijke zijde van de dijk (zeg maar richting Duitsland) is een soort van borstwering, waar de dijk het hoogst is. Aan de Eemzijde is een verlaagde gedeelte, de zogenaamde walgang, waar de soldaten zich konden verschansen en kanonnen konden vervoeren. Om vrij uitzicht te houden op de vijand, werden in oorlogstijd de bomen langs de dijk gekapt. Wat we nu zien gebeuren rond de Grebbeliniedijk is dus zo'n beetje vergelijkbaar met wat er in oorlogstijd in het verleden gebeurde. Zou het Waterschap zich zorgen maken om de toestand op De Krim?

Nadat de dijk is verbeterd wordt er een fietspad aangelegd, waarmee het Huis van de Watersport rechtstreeks met De Malebrug verbonden wordt. Meefietsen met de roeiers wordt daardoor tot aan Zwarte Willem mogelijk. Het waterschap zette onderstaande plaatje op de site om te illustreren hoe het wordt, helaas wel met een heel verkeerde boot op de Eem.



Als je geen golven maakt, is het goed!