woensdag 11 december 2013

Duurzaamheid

ZON
Op het dak komen 28 zonnepanelen te liggen. Dit zijn er genoeg om in ⅓ van de benodigde stroom te voorzien. De delen van de botenloods die direct onder het dak liggen zullen worden voorzien van de laatste generatie Solatubes. Dit zijn lichtkoepels met een extra grote lichtopbrengst. Daglicht wordt via reflecterende kokers versterkt en zo de ruimte in getransporteerd. 

WARMTE
De warmte blijft binnen door zeer goed geïsoleerde gevels en dak. Boven worden alle ramen voorzien van drievoudig geïsoleerd glas. Elke ruimte krijgt een eigen thermostaat en in de kleedkamers zal vloerverwarming komen. Er komt een ingenieus verwarmingssysteem: verwarmde lucht wordt via ruimtes boven het plafond ingeblazen maar ook van de ene naar de andere ruimte geleid en daar hergebruikt. Uiteindelijk wordt de resterende warmte uit de lucht gehaald voor deze af wordt gevoerd naar buiten. Met deze restwarmte wordt vervolgens weer verse lucht voorverwarmd. 

BINNEN
De vloer van de botenloods wordt bestraat net als het buitenterrein, en boven komt een gietvloer. Zo’n vloer is zeer onderhoudsarm en heeft een hele lange levensduur.

HERGEBRUIK
Voor de inrichting wordt gekeken naar hergebruik. Meubels die nog goed zijn worden hergebruikt. Voor lockers en de keuken wordt gekeken of er inventaris overgenomen kan worden, bijvoorbeeld van het oude ziekenhuis. Ook is er een plan om hout van hier omgekapte bomen in de inrichting te verwerken.

WENSEN
Natuurlijk zouden wij veel meer op het gebied van duurzaamheid willen investeren. Maar ja, het is uiteindelijk ook een kwestie van geld. Dit staat bijvoorbeeld nog op ons lijstje:
  • Er wordt onderzocht of we het aantal zonnepanelen kunnen uitbreiden. Het dak biedt hier ruimte voor.
  • Op dak van de botenloods zouden wij graag een sedum dak maken. Dit zorgt o.a. voor isolatie, voor een langere levensduur van het dak en natuurlijk ook voor een prettig uitzicht. 
  • Voor de uitvoering van het terras wordt gedacht aan Resysta in plaats van hout. Dit is een hele mooie, onderhoudsvrije composiet, gemaakt van een afvalproduct van rijst. Dit materiaal blijft stroef wanneer het nat wordt, gaat twee tot drie keer langer mee dan hout en ziet er ook uit als hout. Het is alleen wel duurder dan hout. 
  • Een zonneboiler zou het douchewater kunnen verwarmen. Op dit moment is dit financieel (nog) niet haalbaar.